”Flyktingar” åker hem på semester

Utrikesdepartementet

Utrikesminister Carl Bildt

Justitiedepartementet

Integrationsminister Nyamko Sabuni

UD

Immigrationsminister Tobias Billström

Ämne: Frågan som aldrig får något svar

Om man har skyddsbehov på premissen att man inte kan vistas i hemlandet hur kan man då åka till detta hemland på semester?

Jag vill ha svar på frågan: hur kan de s.k. ”flyktingar” som fått asyl/PUT i Sverige återvända på semester till det land de påstår sig ha flytt från ”undan krig och förföljelse”?

UD gav 2009 en rad råd åt unga kvinnor som reser tillbaka hemlandet för att ”de inte skall bli utsatta för ’heders’relaterade brott, när de befinner sig på semester med familjen i det forna hemlandet.”( Källa: DN 24 juni 2009)

Vad gör familjen i hemlandet? Kan de återvända till hemlandet på semester torde de ju knappast vara i behov av asyl i Sverige!

Ca 20 000 flickor bosatta i Sverige könsstympas varje år. Var sker denna könsstympning? På köksbordet i hemmen i Rosengård, Bergsjön, Rinkeby etc.?  Eller tar föräldrarna sina döttrar till det hemland de påstår sig ha flytt från ” undan krig och förföljelse” för att könsstympa och gifta bort dem?

Varje gång en katastrof av ett eller annat slag inträffar i ett muslimskt/arabiskt land framkommer det ofelbart att s.k. ”svenskar strandsatts” i hemlandet och kräver UD:s hjälp för att komma hem. Media flödar över av snyftreportage om hur synd det är om dessa ”svenskar” som ”blivit fast” i hemlandet.

Vore det inte för katastroferna skulle vi aldrig få veta att de regelmässigt reser hem till det land de säger sig ha flytt ifrån. Varför åkte Dawit Isaak tillbaka till det land han flytt ifrån?

”Operation Gibraltarsund”

Samma tendenser att återvända på semester och släktbesök till det land de påstår sig ha flytt ”undan krig och förföljelse” finns i hela Europa. Under tre månader varje år korsar nära tre miljoner invandrare av främst arabiskt ursprung Spanien och Gibraltarsundet på väg till Nordafrika på semester och sommarlov för att hälsa på släkt och vänner. (Källa: Håkan Forsberg, DN 20 juni 2006)

 Hur har de råd med detta omfattande resande?

Hur många av de migranter/flyktingar, som besöker sina hemländer uppbär s.k. försörjningsstöd dvs. socialbidrag?  En mycket stor andel påstås ju vara utestängd från arbetsmarknaden p.g.a. de svenska arbetsgivarnas rasism.  Får de extra tilldelning av socialbidragen för sina semesterresor?

 Ingår alla dessa flitiga resenärer inte i några som helst arbetsmarknadsåtgärder? I så fall skall de väl stå till arbetsmarknadens förfogande och inte i tid och otid semestra och/eller besöka släkt och vänner i hemlandet?

Hur många av dem som åker till hemlandet på semester eller av andra skäl har på falska grunder utnyttjat de skattefinansierade återvändarbidragen på 30 till 75 000 kr/familj?

”För lång semester”

Efter FK Besas i Landskrona förluster sade tränaren Agim Sopi ”Jag tror att det var de alldeles för långa semestrarna som knäckte oss. Många invandrarklubbar har samma problem dvs. spelarna åker på 8-9 veckor (!) semester till sina hemländer under sommaren och hinner sedan inte komma i form.”  (Källa: Skånska dagbladet 8 september 2009)  

 Plattityderna haglar

Hem kan vara mer än en plats nuförtiden. Nationalstaten är inte den slutliga definitionen på din hemmahörighet som migrant” konstaterar Marita Eastmond, docent i Socialantropologi vid Göteborgs universitet.  Hennes forskning sägs visa att ”migrationen inte är en rörelse åt ett håll.  /…/ Det är inte ovanligt att hemma är två platser för dagens familjer. Den ena platsen kan vara ekonomisk och politisk trygghet och den andra en social förankring.”  Vad denna ”sociala förankring” innebär för de svenska skattebetalarna vet vi – som får stå för kalaset på bekostnad av vår egen välfärd – bara alltför väl!

När skall svenska myndigheter – dvs. Immigrationsverket och immigrationsdomstolarna – sluta upp med att låta sig luras?

 ”Cirkulär migration”

 För att legitimera ”flyktingarnas” resor fram och tillbaka mellan asyllandet och hemlandet har riksdagen inrättat en ”parlamentarisk kommitté för cirkulär migration.”  ”Cirkulär migration betyder att ”migranten reser fram och tillbaka mellan det nya och gamla hemlandet.” Enligt den parlamentariska kommitténs delrapport ”stimulerar detta ekonomin i båda länderna.” 

 I DN den 29 maj 2010 uttalar sig migrationsministern i positiva ordalag om den ”cirkulära migrationen”:  /…/ jag är stolt över att alla sju riksdagspartierna idag har suttit här och diskuterat rörlighet som en tillgång. Så är det inte i något annat europeiskt land.”  Nej, något sådant kan bara förekomma i dårarnas paradis – Sverige.

ISM

Bilaga; En liten exempelsamling

Iranier åker hem på semester

Alltfler iranier åker till sitt gamla hemland på semester. Antalet har tredubblats sedan 1999.  Detta har Esmaeil Arabshahi, som driver resebyrån Travel Express i Göteborg sedan elva år tillbaka, noterat. Han bokar resor åt många storföretags personal som har affärer med Iran ”men det är mest svenskar (sic) med iranskt ursprung som åker på sommarsemester till Iran.” 2006 åkte 33 160 personer till Teheran. En majoritet av dessa var iranier som åkte hem till sitt gamla hemland under sommarmånaderna.

På Iran Airs flygning till Teheran den 2 juli 2008 var 428 passagerare inbokade.  De fick ha med sig 40  kg bagage per person dvs. tio kg mer än normalt.

Parwin Alam i svart tunika och slöja, som åkte hem till Iran med sin syster och två vuxna barn sade i SvD den 3 juli 2008 ”När jag åker till Iran åker jag bort. När jag är där så är jag hemma. Men när vi återvänder till Sverige så åker vi hem.”

Aylin Karimi åkte tillsammans med sin mamma, två bröder, en moster och hennes barn till Iran för tredje gången sedan familjen flyttat (!) till Sverige för tio år sedan. De skulle stanna i hemlandet i fem veckor.” (Källa: SvD 3 juli 2007)

Utrikesministern sade den 30 juni 2009 i P1: ”10 000-tals iranier åker hem dagligen.”  Jag kräver att utrikesministern svarar på frågan hur de kan åka hem till det land de påstår sig ha flytt ifrån ”undan krig och förföljelse.”

Irakier åker hem på semester

Varje månad går 12 plan från Sverige till Bagdad fullbokade av irakier som ”flytt” hemlandet p.g.a. ”dödshot och förföljelse.”  Många av de irakiska ”flyktingarna” har fått asyl i Sverige p.g.a. att de påstått att ”de inte vågar bo i Irak eftersom de skulle bli dödade där.”

Trots dessa dödshot åker de varje år hem på semester och för att hälsa på den släkt, som ännu inte tagit sig till Sverige.  Så snart de fått asyl/PUT samt social, barn- bostads- och andra bidrag är dödsskräcken som bortblåst och de åker utan någon som helst fara för livet till hemlandet. T.o.m. barnen får följa med till det ”farliga” hemlandet.

Hur har de fått flyktingstatus i Sverige om de kan besöka hemlandet utan risk?

Under rubriken ”Svenskar (sic) lurade på sina flygresor” skrev Metro den 19 augusti 2009  om att ”hundratals svenskar (sic)kan vara fast i Irak”.

Som exempel på en av dessa ”svenskar (sic) som drabbats av avgångar som aldrig funnits” gav Metros reporter Moa Kärnstrand familjen Rashid.  Bröderna Zhiwars och Bryar Rashids ”pappa och småsyskon reste till Sulaymaniyah i Irak i juni. I förra veckan började det dra ihop sig till hemfärd (sic).  Flygbolaget meddelade dock familjen att hemresebiljetterna är ogiltiga, att resebyråns bokning är falsk och att inget plan kommer att lyfta.”  Enligt researrangören Res Nu fanns det hundratals personer kvar i Irak som ”väntar på att komma hem ”(sic). Enligt bröderna Rashid är det värsta att ”barnen missar skolan och pappa missar praktikarbete. Kommer han inte dit får han inte sina socialpengar.”

Viking Airlines vd Christian Tadjeran skyller på Res Nu, vars vd Borgo Salih skyller på flygbolaget. Tadjeran sade i artikeln: ”Res Nu är ett gäng… jag vet inte vad jag ska säga. De har tagit betalt av passagerarna och sedan inte arrangerat resorna.”

En 34-årig ”svensk” – som suttit fängslad i Syrien i samband med att han rest till Irak för att hälsa på släkten – återförenades med sin familj i Sverige efter tre månader.  Sveriges ambassadör i Damaskus följde honom till flyget! 

En 40-årig svensk-irakier besökte enligt Norrköpings-Tidningar sin forna hemstad Ramadi för att starta en byggfirma.  Han greps dock och hölls fängslad i över ett halvår i hemlandet. Mannen klassas som en säkerhetsfånge. Han har dubbelt medborgarskap och hans familj är kvar i Norrköping

Svensk ambassadpersonal var givetvis – som alltid när en misstänkt terrorist grips – snabb att besöka mannen, men fick inte veta vad han anklagats för. UD krävde av USA att mannen skulle få en offentlig försvarare och antingen åtalas eller släppas. (Källa:  DN, Josef el Mahdi  30 december  2008)

Kristna irakier nekas asyl i Sverige, medan 10 000-tals muslimska irakier tas emot med öppna armar.  Att kristna är utsatta för förföljelse och våld i Irak är väl känt och dokumenterat. De har alltså skäl att fly från Irak. Men vilka skäl har muslimer att fly från ett muslimskt land?  Jag vill gärna ha en förklaring, tack.

 Kurder åker hem på semester

 Under rubriken ”svenskarna (sic) i Irak får komma hem” skrev DN den 16 juli 2003 att ”några av de svenskar (sic) med kurdiskt ursprung som vägrats inträde i Turkiet släpptes igår in i landet.”  De hade sitt ursprung i Sulaymaniyya och Kirkuk.

C:a 150 kurdiska flygpassagerare fick vänta hela lördagen och natten till söndag 14-15 mars 2009 på flyg med MCA Travel Group från Malmö/Sturup till Arbil i kurdiska Irak. Många var barn. Detta kom ut tack vare snyftreportage, där de var upprörda över att de bara fick 60 kr i matkuponger!( Källa: TT 15 mars 2009)

 Palestinier åker hem på semester

Nyligen excellerade medierna i snyftreportage om att ”stackars” Fadya Ayad och hennes fem barn ”blev fast” i Palestina. Vad gjorde hon där? Hade hon inte flytt från Palestina ”undan krig och förföljelse”??  Om inte – varför befinner hon sig i Sverige?

Palestinier som återvänder till hemlandet kan knappast vara okunniga om de risker de löper när de besöker Palestina. Palestina har ju sysselsatt världen i drygt 60 år utan att en lösning kommit närmare!

Somalier åker hem på semester

Nyligen kunde vi i DN läsa att ”flera somaliska kvinnor i Sverige har hivsmittats av makar som besökt hemlandet.” Vad gör dessa somaliska män i det land de påstår sig ha flytt från ”undan krig och förföljelse”?

I maj 2010  häktades en 22-årig ”svensk” med somalisk bakgrund av Göteborgs tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terrorbrott.  Brottet hade begåtts både i Somalia och i Sverige.  Mannens mor hade tidigare berättat för Göteborgs-Posten att sonen varit i Somalia med sin fru och deras barn. Hur kunde han och familjen resa tillbaka till det land de förmodas ha flytt ifrån?

 Bosnier åker hem på semester

I samband med en bussolycka med för några år sedan med flera avlidna och skadade avslöjade DN följande: ”I Svensk-bosniska föreningens lokal i Norrköping hänger en affisch som erbjuder billiga resor till Bosnien. Många brukar åka en gång om året. Många stannar en hel månad” skrev Fredrik Engström, DN. ”Bussföraren Asim Tankovic har kört buss i fyra år för ett bolag som varje vecka kör från Sverige till Bosnien. Resorna är speciellt populära under vår och sommar. Längs hela E4 stod bosnier och väntade på bussen ”. Bussarna brukade vara fullsatta. Marknaden var så stor att den räckte för tre bolag, som arrangerar resor till Bosnien, två i Norrköping och ett i Finspång.

 Libaneser åker hem på semester

8 000 ”svenskar” evakuerades efter Israels anfall på Libanon sommaren 2006.

Vad gjorde dessa ”tusentals svenskar” i Libanon – ett land de påstår sig ha flytt från ”undan krig och förföljelse”?

UD tjänstemannen Niklas Kebbon, som råkade befinna sig i Libanon på semester, kom att ansvara för – eller som det heter på nyspråk ”hålla i”- evakueringen av 8 000 libaneser med svenskt medborgarskap. Han upptäckte då att listorna över ”svenskar” inte stämde.  En stor del av dessa svenska medborgare var permanent bosatta i sitt hemland Libanon.  Kebbon konstaterade att ambassadens lista visar att runt 500 ”svenskar” hade registrerats som fast boende. Det var kanske en tiondel av det verkliga antalet. 

Vad innebär i praktiken denna registrering som ”fast boende”? Vilka ekonomiska konsekvenser har det fått för de svenska skattebetalarna att så många libaneser med svenskt medborgarskap valt att registrera sig som ”fast boende” i hemlandet? Fortsätter de att uppbära svenska socialbidrag, sjukbidrag, barnbidrag, flerbarnstillägg, arbetslöshetsersättning och andra bidrag som t ex det skattefria äldreförsörjningsstödet? 

Den danska regeringen avsåg att genomföra en kontroll av libanesernas/danska medborgares mantalsskrivningar i samband med deras återvändande till Danmark. Jag förmodar att någon sådan kontroll inte gjorts i Sverige.

Den statliga resebyrån UD bekostade libanesernas hemresor

I början av evakueringen utökade regeringen UD:s budget med 57,5 miljoner för att undsätta de ca 4 000  personer UD då trodde fanns i Libanon.  De beräknade kostnaderna steg med rekordfart till 90 miljoner kr. Hur stor blev notan, när 8 000  libaneser – eller ”svenska medborgare av libanesiskt ursprung” – evakuerats?

Enligt en uppgift från Rikspolisstyrelsen hade 7 089 av de evakuerade svenskt pass medan 599 inte var svenska medborgare.  Den gruppen bestod till största delen av personer med PUT i Sverige. 

Hur har det gått med återbetalningen av de 90 miljonerna?  Har återbetalningarna avskrivits?

Hur gick det med de krav libaneserna ställde på att även få sina inrikesresor i Sverige betalade av staten dvs. av skattebetalarna?  Ålade UD/regeringen kommuner och landsting att tillmötesgå dessa krav?  Det är onekligen en märklig tingens ordning, när en libanes i Libanon kan kräva blixtsnabb evakuering, när det smäller och fortsatt individuell reseservice vid ankomsten till Sverige!

Så vitt jag vet har en norrlänning eller skåning aldrig kunnat kräva individuellt anpassade busstidtabeller eller gratis limousinservice för att ta sig från Arlanda till Ystad, Gällivare eller andra inrikes resmål.

*

 

Etiketter: , , ,

2 svar to “”Flyktingar” åker hem på semester”

  1. Robin Shadowes Says:

    Alltfler svenskar är så fattiga att dom får stanna hemma på semestern eller i bästa fall göra dagsutflykter till näraliggande platser. Inte har dom råd att resa utomlands 2-3 månader per år på semester.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: